home dierensartsen de gele hond

De Gele Hond

Enkele weken geleden kwam Sophie op mijn spreekuur. Sophie is een vrouwelijk gecastreerde Greyhound van 11.5 jaar. Ze had al sinds enkele weken intermitterende (wisselende) diarree. De ene dag 3x daags ‘vla-achtige' ontlasting, dan weer een dagje in orde, dan weer een dag diarree. Haar eetlust was duidelijk minder en ze werd die weken ook steeds iets slomer. De laatste dagen begon Sophie ook steeds meer over te geven, en nu wilde ze helemaal niet meer eten.

Bij onderzoek op de kliniek viel op dat Sophie duidelijk was afgevallen (5 kg), daarnaast kwam ze sloom de spreekkamer binnenlopen (ging ook direct liggen) en kreunde ze een klein beetje. Gelijk al viel op dat de slijmvliezen van de mond en het ‘oogwit' van de ogen geel waren. Hart en longen waren in orde, temperatuur niet afwijkend, maar wel een zeer duidelijk gevoelige/pijnlijk buik.

Ze was de laatste jaren niet gevaccineerd (tegen ziekte van Weil en leverziektes) én was nog nooit in het buitenland geweest (dat ivm buitenlandziektes zoals verschillende tekenziektes en zandvliegjesziektes). Ze kreeg geen medicijnen.

Probleem van Sophie: “geelzucht” (= icterus)

Geel zucht kan ontstaan door drie hoofdgroepen aan oorzaken:

  1. Hemolytische anemie (excessieve bloedafbraak)
  2. Intra-hepatische cholestasis. Cholestasis wil zeggen dat de gal niet meer goed doorstoomt van lever naar de dunne darm. Intra-hepatisch wil zeggen dat het probleem zich in de lever bevindt.
  3. Extra-hepatische cholestasis. Extra-hepatisch wil zeggen dat het probleem zich ‘buiten' de lever bevindt.

Hemolyische anemie: als oorzaken zou je kunnen denken aan verschillende tekenziektes (die voornamelijk in het buitenland voorkomen) of immuun-gemedieerde bloedafbraak, wat wil zeggen dat het eigen lichaam het eigen bloed wil afbreken.

Intra-hepatische cholestasis: heeft als oorzaken hepatitis (leverontsteking), galwegontsteking, ziekte van Weil en verschillende soorten tumoren.

Extra-hepatische cholestasis: dan wordt de galafvoergang dicht gedrukt door bijvoorbeeld een ontsteking of tumor van de alvleesklier of darmen. Ook kan de afvoergang gescheurd zijn door bijvoorbeel d een aanrijding of ernstige val.

Na eerst een goed gesprek met de eigenaren te hebben gevoerd over de ernst van de zaak werd er besloten bloed af te nemen dat direct op de kliniek onderzocht kon worden. Uit dat bloedonderzoek kwam dat de leverwaardes verhoogd waren, eiwitwaardes/nierwaardes/calcium/fosfaat allen in orde, de billirubine was sterk verhoogd en dat de rode bloedcellen (hematocriet) ook niet afwijkend was.

Het feit dat de rode bloedcellen niet gedaald waren sluit de hoofdoorzaak ‘hemolytische anemie' uit, want dan zou uit het bloedonderzoek een duidelijk verlaagd rode bloedcellengetal komen.

Omdat één van de oorzaken de ziekte van Weil is (wat potentieel zeer gevaarlijk is voor andere honden, maar ook voor mensen) werd besloten Sophie op te nemen in de isolatieruimte. Daar werd ze aan het infuus gelegd (omdat ze al een dag niet had gedronken) en kreeg ze een anti-misselijkheidsmiddel. Gezien de ernst van het verhaal, en omdat Sophie zo'n pijnlijke buik had, werd ze direct ingepland om een echo van de buik te laten maken. Met deze echo kan de lever en natuurlijk de rest van de buik goed in beeld worden gebracht.

Tijdens het maken van de echo viel al direct op dat er een grote massa (=tumor) zat in de buik. Na goed bekijken viel op dat deze tumor van de wand van de dunne darm kwam. Door de grote van deze tumor werd de afvoergang van de gal dichtgedrukt zodat de gal niet meer de dunne darm in kon stromen. Gevolg is vastlopen van de gal, wat weer geelzucht tot gevolg heeft.

De eigenaar was bij de echo en kon de beelden meekijken. We weten dat het een tumor is die een zeer ernstige klacht veroorzaakt, maar we weten niet wat voor een soort tumor het is. Op de echo waren er geen aanwijzingen voor uitzaaiingen naar de lever of lymfeknopen.

De eigenaar kreeg drie opties voorgeschoteld:

  1. Tumor aanprikken en de uitslag afwachten wat voor een soort tumor het is. Uitslag duurt 1 a 2 dagen
  2. Operatie en tumor (+ deel darm) ‘proberen' weg te halen.
  3. Euthanasie

Na wederom een zeer lang gesprek met eigenaar en familie werd besloten dat ze de operatie te zwaar zouden vinden voor Sophie (gezien haar leeftijd en locatie van de tumor), en hebben we Sophie rustig laten inslapen.

Mark Huis in't Veld

Burchtwal 1, Vleuterweide, Utrecht. www.markdierenarts.nl

 

terug  top Laatste update