home dierensartsen de hond met het bultje
De hond met het bultje

Begin augustus kwam op mijn spreekuur Benny de Greyhound van 5 jaar. De reden voor het bezoek was het feit dat de eigenaar een bultje had ontdekt in de huid ter hoogte van de laatste rib (linker borstwand). Deze bult zat er een nu een maandje, maar ging niet weg. Na Benny onderzocht te hebben bleek dat deze lichamelijk prima in orde was en geen gezondheidsklachten had (geen braken, geen kortademigheid, geen jeuk van het bultje). Er zijn altijd 4 opties voor een eigenaar wanneer zij melden dat de hond een ‘bultje' heeft:

Optie 1: aanprikken van de bult (bij wakkere hond) met een naaldje en dan het bioptje (= celletjes) opsturen. Dit heet cytologie. Na een dag of 3 krijgen we dan te horen welk bultje het zou kunnen zijn.

Optie 2: de hond onder narcose brengen en een stukje weefsel weghalen en opsturen voor onderzoek. Dit heet histologie, en geeft veel meer (nauwkerurige) informatie dan de cytologie.

Optie 3; de bult direct (dus zonder voor onderzoek) laten weghalen. Maar daarna de bult in zijn geheel wel opsturen voor onderzoek. Want we willen weten wat voor een soort bult dit is (cyste, abces, talgklier, vetbult, tumor?) en of we het geheel hebben weten weg te halen.

Optie 4: geen onderzoek, dus niets doen (wat nooit mijn voorkeur verdient, maar natuurlijk de een geheel vrije keus van de eigenaar is).

De eigenaar van Benny koos na overleg van de mogelijkheden voor optie 1. Na 3 dagen kregen we van het laboratorium een uitslag terug waarin stond dat de bult na alle waarschijnlijkheid een mastceltumor is (ook wel mastocytoom genoemd).

Een mastocytoom is de meest voorkomende huidtumor bij de hond. Ongeveer 20% van alle huidtumoren zijn mastocytomen. Ze komen voornamelijk voor bij oudere honden (gemiddelde leeftijd = 9 jaar), maar ze kunnen op alle leeftijden gevonden worden. Mastocytomen van de huid gaan uit van mastcellen die van nature voorkomen in de huid en in de onderhuidse weefsels. Mastocytomen kunnen dus voorkomen IN maar ook ONDER de huid. Er zijn 3 types mastocytomen, namelijk graad 1, graad 2 en graad 3. De kans op uitzaaiingen hangt sterk samen met deze gradering, graad 1 mastocytomen zullen zelden of nooit uitzaaien. Graad 2 mastocytomen zaaien in 5-30% van de gevallen uit en bij graad 3 tumoren is deze kans zeer groot (70%-95%).

Als er, zoals bij Benny, het bultje is aangeprikt en het blijkt een mastocytoom te zijn dan zegt dat a) nog helemaal niets over de gradering (deze weet je pas als je of een stukje tumor of de hele tumor hebt weggehaald) en b) is het absoluut dringende advies de tumor te laten weghalen.

Wanneer je een mastocytoom chirurgisch gaat weghalen en opstuurt voor onderzoek, doe je dat omdat:

  1. Het weghalen van de tumor de beste therapie is
  2. Je wilt weten welke gradatie de tumor heeft
  3. Je wilt weten of je de hele tumor hebt weten te verwijderen

Mastocytomen dien je altijd ruim weg te halen, dat wil zeggen dat je 3 cm ‘gezond' weefsel/huid rondom de tumor moet wegnemen. Dus ook al heb je een heel klein bultje van een 1 cm, dan krijg je alsnog een grote snee van wel 7 a 8 cm.

Bij Benny hebben we de hele tumor + 3cm gezond weefsel rondom de tumor weg kunnen nemen en opgestuurd. Na een week kregen we de uitslag en bleek Benny een mastocytoom graad 2 (= meest voorkomende gradering) te hebben. Maar de bult was wel compleet weggenomen (schone snijranden). Ondertussen is Benny weer op controle geweest, zijn de hechtingen verwijderd en ziet de wond er prima uit. Het advies aan de eigenaar van Benny is wel dat hij Benny goed moet blijven controleren op bultjes in de huid, aangezien de kans dus reëel is dat ze op een andere op het lichaam terug kunnen komen.

Het probleem omtrent de mastocytoom is dat wanneer ze op de op de ondervoet, anus/liesstreek of kop voorkomen je ze niet heel ruim kan wegnemen. Want dan heb je meestal niet genoeg huid om te hechten (poot) of je moet essentiële delen van het huid/spieren weghalen met ernstige gevolgen (anus/incontinentie). In sommige gevallen wordt de tumor dan krap weg gehaald en is het advies daarna de plaats waar de mastocytoom heeft gezeten te laten bestralen (Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht). Chemotherapie blijkt nog effectief te werken tegen mastocytomen.

Mark Huis in 't Veld

MARKdierenarts

Vleuterweide, Utrecht

 

terug  top Laatste update