home dierensartsen ontwormen
Ontwormen

Elke dag weer voeren wij als dierenarts dezelfde discussie in de spreekkamer over het feit of de eigenaar nu wel of niet de hond/kat moet ontwormen. Een veel gehoord argument is dat de eigenaar bij hun hond/kat nog nooit wormen heeft gezien.

Nou om hierover maar direct duidelijkheid te verschaffen……ELKE hond/kat in Nederland heeft wormen. Je ziet die wormen echter zelden, omdat ze IN het dier leven.

Er zijn een aantal verschillende soorten wormen die uw huisdier kunnen infecteren; zweepwormen, lintwormen en spoelwormen. Volwassen honden en katten worden besmet vanuit de omgeving. Door rechtstreekse opname van besmettelijke eitjes (door eten ontlasting andere dieren, of wanneer de hond aan de anus van een andere hond likt), of via het opeten van besmette tussengastheren (ratten, muizen), komen spoelwormlarven in het maagdarmkanaal (pups en kittens worden zelfs al via hun moeder besmet met larven). De larven maken vervolgens een uitgebreide trektocht door het lichaam.
Volwassen spoelwormen kunnen niet alleen gevolgen hebben voor de spijsvertering (en bijvoorbeeld voor diarree of vermagering zorgen), maar ook de passage in het darmkanaal belemmeren. Larven van de spoelworm veroorzaken tijdens hun trektocht en door hun inkapseling schade aan weefsels en organen. Behalve de directe, door wormen en larven veroorzaakte, symptomen is ook het mogelijke verlies van weerstand een belangrijke factor, waardoor uw huisdier vatbaarder voor andere ziektes wordt.

Vrouwelijke spoelwormen produceren tot 200.000 eitjes per dag die via de ontlasting weer in de omgeving terecht komen. Na een korte rijpingsperiode gaan de eitjes over in een besmettelijke vorm. Deze besmettelijke eitjes kunnen vele jaren overleven in de omgeving (de eitjes zitten in honden- of kattenpoep in zandbakken, tuin en plantsoen, En via de handen kunnen ze in de mond van mensen terechtkomen.).en vormen een enorme besmettingsbron voor dier . . . en mens!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Spoelworminfecties kunnen dus van kat/hond naar mens gaan, in mediscge termen heeft dat een zoönose.Wie besmet is met Toxocara (de spoelworm), heeft geen wormen in de ontlasting, en denkt dus ook niet direct aan een wormeninfectie. De ingeslikte eitjes belanden in de dunne darm van de mens. Daar komen er larven uit die via het bloed door het hele lichaam kunnen verplaatsen. Een dergelijke trektocht eindigt altijd met inkapseling van larven in de weefsels, zoals spierweefsel, longen, ogen of lever.

Zo’n 20% van de nederlandse bevolking heeft ooit zo’n besmetting doorgemaakt, hetgeen - althans bij volwassenen - weinig symptomen veroorzaakt. Bij kinderen ligt de situatie echter anders.

De trektocht van larven door het lichaam kan bij kinderen relatief onschuldige griep-achtige verschijnselen veroorzaken, maar soms ook ernstige long-, lever- of oogaandoeningen. Daarnaast blijkt uit onderzoek bij kinderen met aanleg voor asthma dat een infectie met Toxocara-larven de daadwerkelijke verschijnselen van asthma kan doen ontstaan. Gegeven het feit dat momenteel in ons land 1 op de 10 kinderen met deze aanleg wordt geboren is dit een belangrijk punt.

De enige manier om deze problemen te voorkomen is het omlaag brengen van de besmettingsdruk in de omgeving door consequente en effectieve ontworming van onze huisdieren.

En dit is dus ook altijd ons antwoord in de discussie met een eigenaar van een hond/kat over het nut van ontwormen…..

Regelmatige en consequente ontworming is dus niet alleen van belang voor hond en kat, maar ook voor de volksgezondheid!

Samenvattend:

Een Toxocara-infectie kan dus maar beter worden voorkomen. Was de handen goed met zeep na het spelen in zandbak of plantsoen, het verschonen van de kattenbak of het tuinieren. Dek de zandbak af als er niet in gespeeld wordt. Als huisdieren buiten komen, is het verstandig om hen minstens twee tot vier keer per jaar te ontwormen.

Vriendelijke groet,

Mark

Mark is dierenarts en heeft als dierenarts op de renbaan in Geldrop gewerkt. Mark werkt op dit moment in een van de grootste praktijken in het Nederland. Dierenkliniek de Lingehoeve in Lienden (vlak onder Rhenen). Ze werken met 15 dierenartsen en beschikken over apparatuur die ze nergens anders in Nederland hebben (zoals een CT-scan, scintigrafie en dollaclast-apparaat). Daarnaast werkt elke dierenarts diersoortgericht, er werken enkele specialisten (zoals een chirurg en een orthopeed) en we werken voor een deel tweedelijns (wat in houdt dat we veel doorverwijspatiënten vanuit heel Nederland doorgestuurd krijgen). Röntgenfoto´s worden digitaal genomen. De praktijk wordt onder de dierenartsen in Nederland beschouwd als een van de betere (top 5). Als er leden zijn met Grey´s (of andere honden)die nog een goede en grote dierenartsenpraktijk zoeken, waar alles gedaan wordt, dan kunnen ze altijd zonder problemen bij De Lingehoeve terecht telefoonnummer 0488 - 48 29 00 of www.delingehoeve.nl. (ze kunnen dan altijd naar Mark Huis in ‘t Veld vragen).

Dit artikel is overgenomen uit de Grey Times nr. 165 jun-06 van de Nederlandse Greyhound Club.

© copyright 2006

terug  top Laatste update