home dierensartsen de misselijke hond

Oh nee, de hond is misselijk

De vakantieperiode breekt weer aan dus de keuze wordt weer gemaakt om óf thuis te blijven, óf de hond mag bij opa/oma/familie blijven, óf de hond gaat het pensioen in. Maar steeds vaker gaat de hond ook mee op vakantie. Of het nu Frankrijk, Ierland, Duitsland of Griekenland is, de trouwe viervoeter wordt samen met een bakkie water en de 10 koffers vol met kleren, schoenen en potten pindakaas in de achterbak gestopt.

Alles lijkt goed te gaan totdat uw hond toch iets hijgerig wordt, smakt, speekselt en tadaddaaadaa uiteindelijk over geeft. Hond ziek, koffers onder de smurrie en een nare lucht in de auto voor de komende 600 km.

Bijna 13% van alle honden in Nederland is wagenziekte. Een vervelend probleem (zeker als je er pas tijdens de vakantie achter komt), maar door wat tips en training toch ook wel deels op te lossen.

 

 1. Training is het belangrijkste woord....

  Een hond moet zo jong mogelijk leren om in de auto te reizen. Echter begin om eerst een aantal dagen/keren de hond alleen maar in de stilstaande auto te doen voor een paar minuten (hond in de auto, speeltje mee, deuren dicht, muziek aan en dan weer uitstappen.......= tegengaan van angst). Daarna vooral korte stukjes in de auto rijden (maximaal een minuut of twee) en als het kan naar bijvoorbeeld het bos (= leuk) of het hondenuitlaatveldje (=leuk). Altijd een beloning IN de auto geven (koekje= leuk=auto). Deze training kan weken in beslag nemen.
  Daarnaast kan je de hond ook eens eten geven in de stilstaande auto (= leuk). Als je kleine stukjes gaat rijden hond negeren en op schoot/of voor de voorstoel nemen (=veilig)


  Andere tips:
  * honden moeten niet vervoerd worden in de kofferbak, de achterkant van de auto stuitert het meest
  * bij sommige honden helpt het heel goed om ze voorin te zetten op de bijrijderstoel in een tuigje
  * rem voorzichtig
  * neem rotondes heel voorzichtig, laat de hond niet naar links en rechts vallen
  * neem ook de verkeersdrempels voorzichtig
  * ga niet te veel achteruit de eerste ritten.

 2. Medicatie….

  Er bestaan verschillende soorten medicatie voor honden die last hebben van wagenziekte. Ten eerste er de wagenziekte-tabletjes (voor mensen) die je bij Kruidvat/Etos haalt. Bij sommige honden werkt het. Maar hoeveel moet je nu een Greyhound of een Teckel of een Labrador of een Jack Russel geven??

  Ten tweede heb je cerenia (tabletten, deze haal je bij de dierenarts). Dit is een zeer goed anti-misselijkheidsmiddel. Werkt ongeveer 24 uur.

  Ten derde heb je D.A.P.-spray. Deze staat niet bekend als anti-wagenziekte-middel, maar meerdere cliënten in mijn praktijk sprayen dat in de auto voordat ze gaan rijden (met de hond) en de hond is significant minder misselijk.


Kortom het gaat veel tijd energie kosten (en sommige honden komen er nooit 100% van af), maar met training en eventueel medicatie is veel ongemak tijdens de vakantiereis te voorkomen.


Mark
MARKdierenarts
www.markdierenarts.nl

 

terug  top Laatste update