home dierensartsen Wanneer sterilisatie van de teef?
Wanneer sterilisatie van de teef?

Dat is de vraag die mij op 1 ste Pinksterdag in Geldrop tijdens de Open Dag het meest werd gesteld. Natuurlijk is er altijd de vraag OF je de hond wel moet steriliseren en daarnaast blijft de vraag WANNEER dat dan moet gebeuren.

Castratie of sterilisatie?
Bij sterilisatie worden alleen de eileiders afgebonden waardoor een dier onvruchtbaar wordt. Als je daarnaast ook nog de eierstokken verwijderd dan heet dat castratie
Al wordt er in de praktijk nog vaak over sterilisatie gesproken als het een teef betreft, toch is het dan feitelijk een castratie omdat tijdens de operatie de eierstokken worden weggehaald, omdat je geen hormoonproductie (en dat veroorzaakt weer de loopsheid) meer wil.

In onderstaande tekst zal ik de voordelen en nadelen van een castratie van een teef beschrijven.

Wat daarna uw keus is om wel of niet te steriliseren OF op welk tijdstip u uw teef laat castreren, dat is aan u.

Voordelen castratie teef:

  1. Hond kan niet meer loops worden, dus dan heb je A) geen kans meer op een (ongewenst) nestje met pups, en B) je hebt als eigenaar geen last van de loopsheid van uw hond. Dus geen bloedingen, geen verandering van gedrag, geen schijnzwangerschappen en geen 3 weken ‘oppassen dat de hond per ongeluk gedekt wordt'.
  2. Geen kans op baarmoederontstekingen. Dit houdt in dat er na de loopsheid er bacteriën gaan groeien in de baarmoeder en uiteindelijk de baarmoeder vol met pus komt te staan. Daarvan kan uw hond heel ernstig ziek worden (veel drinken, veel plassen, koorts, braken, niet eten) en zal uiteindelijk zonder behandeling tot de dood leiden. Recent Zweeds onderzoek toonde aan dat 25% van de (verzekerde) honden een baarmoederontsteking had ontwikkeld op een leeftijd van 10 jaar. De juiste behandeling van een pyometra is een operatie waarbij je de eierstokken en baarmoeder weghaalt. Deze operatie is qua ingrijpendheid en anesthesierisico vele, vele malen groter dan een castratie van een teef. Daarnaast is deze operatie ook veel kostbaarder.
  3. Minder kans op suikerziekte.
  4. Kleinere kans op melkkliertumoren. De mediane leeftijd voor de aanwezigheid van melkkliertumoren in honden is 10 jaar. Vanaf 6 jarige leeftijd neemt de kans op melkkliertumoren significant toe. Het is ook zo dat vanaf 14 jaar de kans op kwaadaardige tumoren blijft groeien en de kans op goedaardige melkkliertumoren gelijk blijft. Bij teven is het de meest voorkomende tumor (52% van alle tumoren) Van alle melkkliertumoren bij de teef is 41% tot 53% kwaadaardig.

De ontwikkeling van melkkliertumoren is hormoon-afhankelijk, en de kans op deze tumoren neemt toe bij het aantal doorstaande loopsheden (cycli). Als een teef wordt gesteriliseerd VOOR de eerste loopsheid dan is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren 0.05%. Als de teef voor de tweede loopsheid wordt gesteriliseerd is de kans op melkkliertumoren gestegen naar 8% en de kans wordt 26% als de hond wordt gesteriliseerd NA de 2 de loopsheid.

Kortom als je besluit de hond te laten castreren, doe dat dan in ieder geval VOOR de eerste loopsheid als je de kans op melkkliertumoren wil minimaliseren.

De aangeraden leeftijd voor de castratie is op 6 á 7 maanden.

Nadelen castratie teef:

  1. De hond moet geopereerd worden, en dus onder narcose. Het anesthesierisico is echter te verwaarlozen indien uw dierenarts de juiste anesthesieprotocollen en procedures toepast.
  2. Het is bekend dat de vacht van de hond doffer kan worden (geen probleem voor de hond zelf). Voornamelijk bij Langharige Teckel en Ierse Setter
  3. De kans op overgewicht neemt toe, wat u weer kunt voorkomen door de hond minder te gaan voeren na de sterilisatie.
  4. Indien uw teef heel dominant is, is er een kans dat door de sterilisatie uw hond nog dominanter wordt.
  5. De kans op (urine-) incontinentie neemt toe. Voornamelijk bij grote hondenrassen zoals Boxer, Dobermann, Old English Sheepdog, Weimaraner, Riesenschnauzer, Bouvier en Ierse Setter. Er is 5-10% meer kans op incontinentie. Deze incontinentie is te behandelen met medicijnen (wel levenslang).

Als je het internet afstruint en op de verschillende websites teksten leest over de na- en voordelen van castratie van de teef, dan valt op dat heel veel teksten incompleet en/of incorrect. Pas dus altijd op met wat u wel en niet dient te geloven. Vraag bij twijfel altijd uw dierenarts om advies en raad. Maar OF en WANNEER u uw teef dient te castreren?? Deze keuze dient u zelf te maken.

Als u bij mij in de kliniek (MARKdierenarts) zou komen zou ik, met de kennis die er op dit moment is, u aanraden uw teef te castreren op 6 á 7 maanden leeftijd.

 

Mark Huis in 't Veld

Gezelschapsdierenarts

MARKdierenarts, Vleuterweide, Utrecht

 

terug  top Laatste update