home veelgestelde vragen los laten lopen
Grey Questions - Mijn hond heeft eeltpitten wat nu?

Allereerst natuurlijk de definitie van het probleem. Wat is een eeltpit of likdoorn?

In de voetzool vormt zich een hard stukje, waardoor de hond uiteindelijk kreupel gaat lopen. Het harde stukje veroorzaakt een beurse plek of soms zelfs een klein bloedinkje onder de voetzool in de teen.

Als het zooltje iets wordt weggeschuurd, ziet men een harde ronde witte plek

Waardoor ontstaat een eeltpit? Hiervoor zijn twee oorzaken, een beschadiging van de voetzool, waardoor littekenweefsel is ontstaan of er heeft zich een wrat onder op de voet ontwikkeld, die niet naar buiten kan groeien en naar binnen geduwd wordt.

Het belangrijkste natuurlijk is, wat kunnen we eraan doen.

Een eeltpit ontstaan door een wrat, maar ook jonge eeltpitten, ontstaan uit littekenweefsel kunnen het beste chirurgisch door de dierenarts worden verwijderd.

Oudere, diepe eeltpitten ontstaan door verwondingen komen vaak terug nadat ze chirurgisch zijn verwijderd, hierbij moet er gedacht gaan worden aan amputatie. Zeker bij een jonge hond, als kreupelheid aanblijft.

Bij onze oudere honden, die kampen met dit probleem, kunnen we onze toevlucht nemen tot verscheidene huismiddeltje.

Zacht houden van de voetzool is natuurlijk nummer een, dit kan met olie of vaseline.

Likdoornpleisters maken de pit zacht en makkelijker te verwijderen met een scalpel, zeker nadat er eerst een beetje voetzool is weggeschuurd met een eeltvijl of een stukje puimsteen. De eeltlaag zelf is dood weefsel en zodra het harde stukje hieruit weg is, loopt de hond weer een stuk makkelijker.

Een laatste suggestie, in plaats van een likdoornpleister een stukje Duck-tape op de pit plakken.

Verder zijn er natuurlijk schoentjes in vele maten en soorten.

 

terug  top Laatste update