home dierenartsen keuring
De keuring op de renbaan van de GWRV te Geldrop voor een race
Bij een keuring op de renbaan van de GWRV te Geldrop voor de start van een wedstrijd, wordt er gekeken naar de hond om eventuele blessures op te sporen of te voorkomen. Middels een aantal foto's wil ik U laten zien waar de dierenarts allemaal op let tijdens een keuring.
Aan het begin van de keuring wil de dierenarts altijd even zien hoe de hond loopt. Hier ziet hij de meeste afwijkingen (als die er zijn uiteraard).
Na het lopen volgt er een onderzoek op de tafel om eventueel blessures te vinden die hij tijdens het lopen niet heeft opgemerkt. Bij deze foto kijkt hij naar de ogen. Aan de ogen kan een dierenarts veel zien. Staan ze goed, zijn ze niet dof, heeft het oogwit de juiste kleur enz.

Ook kijkt de dierenarts even naar het gebit. Hieraan kan de dierenarts zien hoe over het algemeen genomen de vezorging van de hond is. Vaak is het echter zo dat de honden van de renbaan een beter onderhouden gebit hebben dan de gemiddelde huishond.
Na de ogen en het gebit is de ruggewervel aan de beurt. Door er op een bepaalde manier op te drukken kan de dierenarts zien of de hond een bepaalde poot ontlast als er extra druk op komt te staan. Ook voelt hij of alles goed is met de wervels.


Na de rug komen nu de poten. Eerst voelt de dierenarts of er geen scheurtjes waar te nemen zijn in de beenspieren. Spierscheurtjes zijn vaak waar te nemen doordat je een kuiltje voelt in een spier. Na die geweldige partij spieren gaat ie naar beneden en gaat ie voelen of de gewrichten goed functioneren.


De dierenartsen zijn erg nauwkeurig. Ze voelen bij de tenen aan elk botje, en bij de gewrichten bewegen ze die op verschillende manieren en oefenen ze een bepaalde druk uit om te voelen en te zien of er soms iets mis mee is.De achterpoten zijn nog belangrijker bij het lopen dan de voorpoten. Daarom worden die zeer grondig onderzocht. Ook kijkt de dierenarts bij de teven of ze niet loops zijn.Als alles dan goedgekeurd is mag de hond ingeschreven worden voor de race.


terug  top Laatste update